V DJZ pripravili prvú premiéru novej sezóny

25.09.2003 Celý región

Premiéru inscenácie komédie slávneho francúzskeho dramatika Moliéra pod názvom Vynútená svadba pripravil na piatok 12. septembra t. r. činoherný súbor Divadl...
Premiéru inscenácie komédie slávneho francúzskeho dramatika Moliéra pod názvom Vynútená svadba pripravil na piatok 12. septembra t. r. činoherný súbor Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove. Išlo o prvú premiéru v novej sezóne, ale aj o prvý vstup do repertoáru DJZ jeho nového vedenia na čele s riaditeľom Pavlom Kovaľom.

Režisér predstavenia a umelecký šéf činohry DJZ Valentín Kozmenko-Delinde na tlačovej konferencii po neverejnej generálke - dva dni pred premiérou - povedal, že nová inscenácia je úsmevným pohľadom na osud umelca v spoločnosti. Ako zdôraznil, zostal verný svojmu realistickému poňatiu činoherného divadla, vsadil na hercov prejav a rešpektoval aj podmienky, v akých sa súbor momentálne nachádza. \"Máme v súbore 13 hercov, čo nie je veľa, ale majú dostatok skúsenosti, \" povedal.
Do hlavnej dvojúlohy Moliéra a Sganarella ako hosťa obsadil Milana Antola, pre ktorého je to po dlhšom období návrat na dosky slovenského profesionálneho divadla v Prešove.
Kovaľ, ktorý sa ujal funkcie 1. apríla t. r. , keď DJZ je už v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja, konštatoval, že pripravili finančne nenáročnú inscenáciu. \"Verím však, že sa bude dobre predávať, a to aj mimo Prešova, \" poznamenal.
Moliérova Vynútená svadba (s podtitulom Improvizovaná skúška komédie vo Versailles) je v poradí 702. premiérou DJZ v jeho vyše 50-ročnej histórii. Text upravil a dramaturgom predstavenia je hosťujúci Karol Horák. Režisér je aj autorom scénickej kompozície a scénografie.

(jj)
 

Vyberte región